Xantanová guma je prášek bez chuti a vůně, který slouží jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor v jednom. Pro své unikátní vlastnosti se z ní stala populární složka mnoha potravin, ale používá se zejména jako náhrada lepku při pečení bezlepkových receptů. Během přípravy jídel se chová podobně jako želatina, ale je výhradně rostlinného původu, a proto je vhodná i pro vegany.
Xantanová guma je oblíbené zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor ve formě prášku, který je součástí několika potravin i produktů běžné spotřeby. Jde o polysacharid, který vzniká fermentací pomocí bakterie Xanthomonas campestris. Nemá žádnou chuť nebo vůni, a proto možná ani netušíte, že jste xantanovou gumu už pravděpodobně ochutnali. Nachází se totiž v dresinkách, pečivu, polévkách, ovocných šťávách, zmrzlinách či omáčkách. Její jedinečné vlastnosti zlepšují konzistenci, texturu i vláčnost potravin.
Xantanová guma je často označována i jako tajná ingredience bezlepkových receptů. Je to proto, že se využívá hlavně při pečení bezlepkových dobrot, kde perfektně nahradí lepek, díky čemuž je výsledné pečivo nadýchané, nedrolí se a má delší trvanlivost. Xantanová guma je však vhodná i na zahušťování jídel pro alergiky a lidi, kteří se vyhýbají mléčným produktům, vajíčkům či lepku. Při kontaktu s vodou se z xantanové gumy stává gel, který se chová podobně jako želatina. Na rozdíl od želé je však xantanová guma výhradně rostlinný produkt, a proto je vhodná i pro vegetariány a vegany.
Xantanová guma (E415).
Užívejte podle vlastních preferencí.
Nutriční hodnoty | 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 317 kJ/ 320 kcal |
Tuky | 0 g |
z toho nasycené tuky | 0 g |
Sacharidy | 77 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 7 g |
Sůl | 3,7 g |
Uchovávejte na suchém a chladném místě. Chraňte před přímým slunečním zářením.